i-Depot openbaar via i-D Space

Aan een concept of idee komt geen auteursrecht toe. De uitwerking/vastlegging van een idee of concept is vaak wel auteursrechtelijk beschermd. Hiervoor dient de uitwerking origineel te zijn en het stempel van de maker te dragen.

Toch kan het zinvol zijn om voor een concept of idee een i-Depot te verrichten bij het Benelux Bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE). Een i-Depot schept geen recht maar zou in een later stadium kunnen dienen als bewijsmiddel. Ook kan het zinvol zijn naar een i-Depot te verwijzen in een Non Disclosure Agreement (NDA).

i-D Space

Vanaf 1 december 2016 is het ook mogelijk een i-Depot geheel of gedeeltelijk openbaar te maken via i-D Space. Alle openbaar gemaakt i-Depots worden opgenomen in de i-D Space database die toegankelijk is via het BBIE. In deze database kan worden gezocht op naam, nummer of toepassingsgebied.

Openbaarmaken i-Depot kan zeker nuttig zijn

Wat is het nut van i-D Space?

Door openbaarmaking van een i-Depot kun je de buitenwereld bijvoorbeeld laten weten wie de bedenker is van een creatie. Ook zou je op die manier mogelijk partners kunnen vinden bij het (door)ontwikkelen van een bepaald idee of concept. Door openbaarmaking zou je anderen ook kunnen beletten om een octrooi- of modelrecht te verkrijgen.

Let wel op

Openbaarmaking betekent dat je als bedenker mogelijk ook niet langer in aanmerking komt voor octrooi- of modelbescherming. Wanneer je van mening bent dat de publicatie van in i-D Space inbreuk maakt op rechten van derden dan kan hiertegen bezwaar worden gemaakt.

Plaats een reactie