Social media & privacy / tros radar

Meteen op 2 januari 2012 had tros radar een spraakmakende uitzending met als onderwerp social media & privacy. Door social media gebruikers werd actief gereageerd op twitter.

Bewustwording
Naar mijn idee is educatie/bewustwording voor (toekomstige) gebruikers ook erg belangrijk. Wie niets te verbergen heeft, heeft ook niks te vrezen zegt men wel eens. Er zijn echter wel degelijk voorbeelden van gebruikers die negatief geconfronteerd worden met de gevolgen. Het delen van ons leven is letterlijk het kapitaal van de sociale netwerken.

Facebook
Facebook is een van deze netwerken en een wereldwijde speler op dit gebied. Facebook is bovendien een speler die de grenzen van privacywetgeving telkens opzoekt en overschrijdt. Daarnaast wordt Facebook steeds meer een toegangspoort tot internet. Zonder account wordt het in sommige gevallen lastig om toegang te krijgen tot bepaalde sites. Ik merk dat zelf ook omdat ik gezien de privacy-policy van Facebook geen account heb.

Je doet het zelf
Datgene wat ik het meest beluister is: “je plaatst de informatie zelf op bijvoorbeeld Facebook, dan moet je maar goed afschermen”. Hierin zou goede educatie een rol kunnen spelen. Maar juist ook wanneer je niet zelf informatie plaatst maar op internet surft wordt je gevolgd en slaat Facebook informatie van je op. In hoeverre heb je dat in de gaten en heb je daar een duidelijke keuze in gemaakt?

Plaats een reactie