Het recht om vergeten te worden…

4638981545_f0578a16fe_mEen van de punten van de nieuwe Europese Privacyverordening waar ik eerder over berichtte betreft het recht om vergeten te worden.

Uitspraak
Nu heeft het Europese Hof van Justitie op 13 mei 2014 een uitspraak gedaan op verzoek van de Spaanse rechter. Een Spanjaard had namelijk in Spanje een procedure aangespannen om een oud krantenartikel omtrent een beslaglegging die niet langer relevant was te verwijderen. Het Spaanse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) had geoordeeld dat Google hiertoe verplicht kon worden. Google spande daarop een procedure aan bij de Spaanse rechter en die Spaanse rechter legde vervolgens enkele vragen voor aan het Europese Hof ten aanzien van de uitleg van de privacyregels.

Europese privacyregelgeving van toepassing?
Voorzover bij het verzamelen, indexeren en publiceren van zoekresultaten persoonsgegevens worden verwerkt valt dit binnen de Europese privacyregelgeving. Nu Google bepaalt op welke wijze en waarom deze verwerking plaatsvindt is Google “verantwoordelijke” met betrekking tot dergelijke persoonsgegevens.

De Spaanse dochter van Google verkoopt advertentieruimte en daarom is Europese regelgeving van toepassing aldus het HvJ. Bedrijven met hoofdkantoor in de US kunnen aldus op basis van bovenstaande niet langer eenvoudig onder Europese regelgeving uitkomen.

Consequentie Google
Wanneer er wordt gezocht op een persoonsnaam mag bepaalde informatie (die wel legaal via de bronsite beschikbaar mag blijven) niet via de zoekresultaten worden getoond. De privacy van een persoon heeft in sommige gevallen voorrang boven de economische belangen van Google en de mogelijke belangen van het publiek voor wat betreft toegang tot informatie over een persoon. Of hier sprake van is dient telkens te worden beoordeeld. Wanneer het gaat om onjuiste informatie of niet langer relevante informatie kan hier sprake van zijn.

Formulier
Inmiddels zijn er bij Google al vele verzoeken van mensen ontvangen om hun resultaten uit de zoekresultaten te verwijderen. Google heeft er inmiddels een formulier voor opgesteld waarmee gebruikers een verzoek aan het bedrijf kunnen richten. Vervolgens wordt door specialisten beoordeeld of aan het verzoek dient te worden voldaan.

Houdbaar?
Volgens sommigen houdt het oordeel geen stand omdat degene die publiceert verantwoordelijk is en dat niet degene die informatie eenvoudiger doorzoekbaar maakt verantwoordelijk kan zijn.

Advertenties

One thought on “Het recht om vergeten te worden…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s