Leerlinge van school gestuurd vanwege tweets

2013-07-02 16_06_17-Troll (Troll) on Twitter

Op 19 juni 2013 is een uitspraak van de Haagse kantonrechter van 31 mei gepubliceerd.

Tweets
Een leerlinge werd, onder andere, vanwege berichten op social media van school gestuurd. De leerlinge spande een zaak aan om deze beslissing ongedaan te maken. In de rechtszaak stelt de school het volgende :

Met name door jouw gedrag op de reis naar Parijs, door – seksueel zeer expliciete – tweets en doordat medeleerlingen stellig menen dat jij bedreigend c.q. pestend hebt gereageerd nadat zij afwijzend reageerden op jouw tweets, heb jij je onmogelijk gemaakt bij de medeleerlingen. (…) Wij hebben kennis genomen van een aantal van jouw tweets (de meeste tweets heb je, volgens collega-leerlingen, al verwijderd) en wij zijn geschokt door de inhoud daarvan. Dergelijk wangedrag is onacceptabel en het is naar onze mening niet vreemd dat die tweets grote impact op jouw medeleerlingen hebben gehad.

Troll account
Volgens de advocaat van de leerlinge waren de twitterberichten echter afkomstig van een troll account en niet van de leerlinge zelf. Maar hoe bewijs je dat nou?

Uitspraak

Aan [eiseres] moet worden toegegeven dat de Stichting niet over harde bewijzen beschikt waaruit onomstotelijk volgt dat [eiseres] de (deels overgelegde grove seksueel getinte) twitterberichten heeft verzonden en andere handelingen heeft verricht die ertoe zouden hebben geleid dat een aantal leerlingen van de Stichting bij de politie aangifte heeft gedaan van bedreiging en belediging.

Verder heeft ze niet weersproken

“dat zij (in ieder geval) destijds actief was op twitter en andere sociale media.”

Dus wanneer je actief bent op social media wordt ook snel aangenomen dat je dergelijke berichten wel verzonden zult hebben. Dat zou er dus voor pleiten minder actief te zijn op social media want dan heb je de schijn in ieder geval niet tegen je?!

En ook bij mij (zie een eerder blog van Arnoud Engelfriet over dit onderwerp) roept de volgende zinsnede vooral vragen op:

Anders dan [eiseres] kennelijk meent, kan uit de vermelding van de naam‘[A]’ boven de geprinte twitterberichten niet worden afgeleid dat [eiseres] deze berichten niet heeft verzonden.

Toekomst
Wanneer bovenstaande de manier is voor een rechter om om te gaan met berichten op social media dan zie ik het somber in. Ik begrijp helemaal dat de leerlinge teleurgesteld is. Het lijkt erop dat een rechter geen idee heeft welke mogelijkheden social media en internet bieden. Zorgvuldigheid lijkt me geboden in het tijdperk van de digital natives.

2 gedachten over “Leerlinge van school gestuurd vanwege tweets”

 1. Geachte beheerder van deze weblog,

  Bedankt voor het plaatsen van uw artikel. Ik ben zelf de leerlinge van genoemde school die de rechtszaak had aangespannen.
  Ik zou U graag willen vertellen, hoe blij ik ben, met dat er mensen zijn die wél op een nuchtere manier naar deze zaak kunnen én willen kijken.
  Rechter wordt je niet zomaar, vaak zijn het de wat oudere mensen die werkzaam zijn als rechterlijke ambtenaar. Hoewel zij veel ervaring hebben met het werk als jurist zijnde, is dit vast niet de eerste keer, dat er een gebrek lijkt te zijn aan kennis over social media, U heeft terecht (indirect) opgemerkt dat hier sprake van is.
  Ik was toentertijd, toen ik op het Adelbert zat, helemaal niet actief op sociale media (behalve Whatsapp en e-mail, maar geen Twitter of Facebook), daar had ik geen behoefte aan, en ik zou niet weten waarom het belangrijk zou zijn om iedereen dat mede te delen. Uw opmerking op de stelling dat als je wél actief bent op sociale media dat het dan snel aangenomen moet/kan worden dat je “trollberichten” verstuurd kan hebben, vind ik dan ook helemaal terecht. Mijn advocaat en ikzelf hebben zelf meermaals berichten bekeken op Twitter van leerlingen van het Adelbert College, en het viel op, dat vele leerlingen wel 50.000 twitterberichten of meer op hun twitterpagina hebben staan. Moeten wij dan aannemen dat zij snel een trollaccount zouden kunnen maken dan wel onderhouden?
  Het was inderdaad niet tot nauwelijks mogelijk te bewijzen dat ik niet achter een “trollaccount” zit, het was echter ook niet mogelijk om te bewijzen dat ik er wél achter zit. In juridische taal kan je zeggen, dat er naar het onschuldpresumptie had moeten worden gekeken, en dat heeft het Adelbert College niet gedaan. Groepen leerlingen die erom bekend stonden, dat het zeker geen lieverdjes zijn, werden in bescherming genomen door de directie van het Adelbert.

  Daarnaast wil ik U vermelden, dat ik vorig jaar succesvol mijn vwo carrière op een andere school af heb weten te maken, en nu zelf rechtsgeleerdheid studeer aan een universiteit. Vandaag las ik daarom een aantal uitspraken door op de site van de rechtspraak, kwam ik het vonnis van “mijn eigen zaak” tegen, en werd ik boos om wat ik las, daarmee bedoel ik met namelijk de citaten. De uitspraken in de brieven namens het Adelbert College zijn naar mijn mening buitengewoon kwetsend en onbeschoft te noemen, zo ga je niet met mensen om. Een directeur dan wel medewerker van een middelbare school zou dat ook moeten weten. Daarnaast denk ik, dat als de directie zelf aangeeft, zoals uit het vonnis blijkt, dat er ordeproblemen zijn in de klas als ik aanwezig ben in het schoolgebouw, dat er dan maar eens moet worden gekeken naar of er niet iets mis is met desbetreffende leerlingen dan wel betrokken medewerkers. Als een docent geen orde kan houden over een klas leerlingen, dan is het toch niet verstandig dat diegene deze functie uitoefent?
  Uiteraard vind ik ook de manier hoe de rechter hiermee om gaat, niet gepast, dit heb ik dan ook in de vorige alinea behandeld waarom ik dat vind.

  Als u vragen heeft, kunt u die stellen via het mailadres waarmee ik deze reactie geplaatst heb, ik sta daar open voor.

  Met vriendelijke groeten,

  De leerlinge van de rechtszaak tegen het Adelbert College

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s