In plaats van een paasei…

Niet alleen tijdens de kerstdagen maar steeds meer ook op andere tijdstippen dus ook deze paasdagen worden weer relatiegeschenken verzonden. Een fles wijn is daarbij een populair geschenk. Via de fles wijn kom ik bij een uitvinding van Nederlandse bodem; de Vacu Vin. Een nog niet helemaal lege fles wijn kan hiermee luchtdicht worden afgesloten zodat deze houdbaar blijft en de smaak niet verdwijnt.

Uitvinding
Het leuke is dat dit product oorspronkelijk bedoeld was als relatiegeschenk en het werd een wereldwijde verkoophit die in meer dan 80 landen meer dan 30 miljoen keer over de toonbank is gegaan.

Bernd Schneider is de uitvinder van de Vacu Vin. Hij ontwikkelde een werkend prototype en zorgde voor registratie bij de notaris voor later bewijs. Inmiddels zou hij ook hebben kunnen denken aan het indienen van een i-depot. Daarna is hij met verschillende partijen gaan praten en toen hij productiekansen zag heeft hij ervoor gekozen om een Nederlandse octrooiaanvrage in te dienen.

Octrooi
Op 20 oktober 1986 werd een Nederlandse octrooiaanvrage ingediend. Vanaf dat moment had Schneider 1 jaar de tijd om te bekijken in welke landen octrooibescherming wenselijk en nuttig zou zijn. De Vacu Vin is in vele landen geoctrooieerd. Op 12 april 1989 is een Europees octrooi verleend voor de vinding onder EP0234607.

Aangezien de maximale beschermingsduur van een octrooi 20 jaar na indieningsdatum is, is de octrooibescherming inmiddels komen te vervallen.

Succes
Het succes van het product is mede te danken aan de octrooibescherming en het actief optreden tegen inbreukmakende producten en dat waren er heel veel. Schneider beaamt dit maar stelt wel dat de beste bescherming van je product juiste prijs-kwaliteitverhouding is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s