Interessant: tweets waarbij prijzen te winnen zijn

Op twitter zie ik ze regelmatig voorbijkomen: onder de eerste zoveel nieuwe volgers verloten we mijn nieuwst boek of bijv. een gratis coachingssessie. Maar ook: “re-tweet dit bericht en wellicht win jij de volgende prijs.”

De vraag is of dit soort acties altijd zomaar zijn toegestaan?

Wet op de kansspelen
De Wet op de Kansspelen verbiedt het zonder vergunning gelegenheid geven om mee te dingen naar prijzen. Je hebt dus in principe een vergunning nodig om een kansspel te mogen aanbieden. Hierop bestaan 2 uitzonderingen.
1. wanneer er eigenlijk geen prijzen worden uitgegeven (mag ook niet verkapt)
2. wanneer het kansspel niet voor publiek is opengesteld en ook niet bedrijfsmatig wordt georganiseerd (bijv. een spel met en voor vrienden)

Bij de door mij aangehaalde voorbeelden worden wel degelijk prijzen uitgegeven. Het is dan dus de vraag in hoeverre het kansspel (de loterij) bedrijfsmatig wordt aangeboden. Alleen wanneer het kansspel op persoonlijke titel wordt georganiseerd (de prijs dus ook niet wordt uitgegeven door een bedrijf maar door een natuurlijke persoon) en niet voor publiek is opengesteld, zou het toegestaan zijn.

De volgende vraag is dan of twitterberichten voor het publiek zijn opengesteld. Zoals Arnoud Engelfriet in zijn blog al vermeldde is een twitterbericht in principe voor iedereen leesbaar (tenzij iemand zijn tweets afgeschermd heeft).

De voorbeelden die hierboven worden beschreven vallen alleen hierom al niet onder de uitzonderingen die genoemd worden in de Wet op de kansspelen.

Promotionele kansspelen
Wanneer dus door iemand via een twitterbericht een prijs te winnen valt is dit dus in principe verboden onder de Wet op de Kansspelen. Eventueel is het mogelijk dat dergelijke acties zijn toegestaan als promotioneel kansspel. Een promotioneel kansspel is het, bij wijze van promotie, geven van gelegenheid om mee te dingen naar prijzen. Promotionele kansspelen mogen uitsluitend ter promotie van een product, dienst of organisatie dienen. Als aanbieder mag je maximaal éénmaal per jaar per product, dienst of organisatie een promotioneel kansspel aanbieden.

Gedragscode Promotionele Kansspelen
In de Gedragscode Promotionele Kansspelen zijn de voorwaarden vermeld waaronder een dergelijk kansspel is toegestaan. In mijn eerdere blog van 15 juli 2010 heb ik enkele voorwaarden vermeld. De aanwijzing van de winnaars moet door enige kansbepaling gebeuren waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefenen. De totale economische waarde van de beschikbaar gestelde prijzen of premies per promotioneel kansspel bedraagt maximaal € 100.000,- per jaar. Er dienen algemene spelvoorwaarden te worden opgesteld.
De aanwijzing van winnaars dient op onpartijdige wijze te geschieden. Op meerdere manieren kan het begrip ‘op onpartijdige wijze’ worden ingevuld bij het toekennen van prijzen door:
a. een notaris;
b. een gerechtsdeurwaarder;
c. een persoon die geen direct belang heeft bij de aanbieder of het aangeboden spel;
d. een instrument (bijvoorbeeld een computer) dat op onpartijdige wijze tot aanwijzing van winnaars kan komen.

Voor meer informatie zie de site van de overheid.

Conclusie
De twittervoorbeelden zoals hier beschreven zijn dus ook zeker niet zonder meer toegestaan. Men dient te voldoen aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen. Als hier niet aan wordt voldaan is dit een schending van de Wet op de Kansspelen met alle mogelijke gevolgen (straffen/boetes) van dien.

Advertenties

5 gedachten over “Interessant: tweets waarbij prijzen te winnen zijn”

 1. Ik heb het afgelopen jaar een boek geschreven over Internet Management en dit wil ik promoten. Ik wil één examplaar van het boek, verloten onder diegenen die mijn Tweet retweeten over mijn nieuwe boek. Volgens deze post mag dat dus WEL, aangezien ik dit uit persoonlijke titel doe. Klopt mijn veronderstelling?

  1. Dag Erwin,
   Dank voor je reactie.
   Naast het feit dat de actie niet bedrijfsmatig mag worden ingezet (en dus evt. wel op persoonlijke titel) mag de actie niet voor het publiek zijn opengesteld. Tweets zijn in beginsel opengesteld voor het publiek, tenzij je deze afschermt. Als jouw tweets dus niet afgeschermd zijn, zijn deze publiekelijk toegankelijk en zou dus op basis van de Wet op de Kansspelen ook jouw actie niet zijn toegestaan.
   Wel zou een dergelijke actie onder de Gedragscode Promotionele Kansspelen vallen als je voldoet aan die regels.

 2. Door dit artikel direct mijn hele twitter tijdlijn in rep en roer, maar naar mijn mening klopt dit artikel niet en is er niet goed genoeg onderzoek naar gedaan.

  De meeste van dit soort twitter acties of andere soortgelijke acties vallen onder de wet KLEINE promotionele kansspelen. Hier gelden namelijk aangepaste voorwaarden.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kansspelen-en-kansspelbelasting/documenten-en-publicaties/richtlijnen/2006/08/21/gedragscode-promotionele-kansspelen.html

  Hier kun je de voorwaarden van de wet op promotionele kansspelen downloaden. Als je artikel 8 leest dan zul je zien dat dit niet van toepassing is op hoe de meeste twitteracties gedaan worden.

 3. Dank voor de reactie. Het klopt dat de meeste twitter acties vallen onder de kleine promotionele kansspelen en dan is inderdaad artikel 8 van toepassing. De overige artikelen (behalve die uitgezonderd zijn op basis van het artikel) blijven van kracht.

  Dit betekent dat vooraf nog steeds duidelijk moet zijn welke en hoeveel prijzen gewonnen kunnen worden (artikel 4 lid 2) en daarnaast wordt in lid 5 van datzelfde artikel bepaalt: “De aanwijzing van de winnaar(s) van prijzen of premies uit de deelnemers geschiedt op onpartijdige wijze.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s