Verkooptrucs

Deze morgen viel mijn oog op een artikel in het Eindhovens Dagblad over telefonische verkooptrucs. In opdracht van de consumentenbond hebben onderzoekers van de Universiteit van Nijmegen psychologische trucs op een rijtje gezet die telefonische verkopers vaak gebruiken om mensen over te halen “ja” te zeggen tegen het aanbod dat wordt gedaan.

Bel-me-niet register
De mogelijkheid bestaat om je als natuurlijke persoon (dat kan ook als eenmanszaak of vof) in te schrijven in het Bel-me-niet register. Vaste telefoonnummers en mobiele nummers die zijn opgegeven mogen vervolgens niet meer worden gebeld door bedrijven met een telefonisch aanbod. Als deze bedrijven toch contact opnemen dan kan een klacht worden ingediend bij Consuwijzer. Het is echter niet automatisch zo dat een eventueel “contract” automatisch niet geldig zou zijn wanneer een bedrijf zich niet houdt aan dit Bel-me-niet register.

Herkennen van trucs
Het zou dus erg handig zijn om de verkooptrucs te herkennen. Voor ondernemers gaat het vaak om naamsvermeldingen in ondernemersbladen, online (telefoon-)gidsen, handelsregisters etc.. In veel gevallen wordt aangegeven dat eerder een contract met het desbetreffende bedrijf zou zijn afgesloten. Vervolgens wordt vaak een fax gestuurd ter controle van de verstrekte gegevens.  Vervolgens wordt teruggebeld waarbij er door de verkoper op aan wordt gedrongen snel even een handtekening te zetten en terug te faxen. Pas later blijkt dat getekend is voor een opdrachtbevestiging.

“Ja” gezegd en dan…..
Vaak schamen mensen zich waardoor ze tot betaling van de vervolgens gestuurde facturen overgaan. Echter zelfs de meest kritische consumenten zijn niet immuun voor dit soort trucs en ga dus in principe nooit zomaar over tot betaling van facturen. De “overeenkomst” is vaak tot stand gekomen zonder de vereiste wilsovereenstemming en/of op basis van dwaling en bedrog door de verkeerde voorstelling van zaken. Vaak zijn er voldoende aanknopingspunten om de overeenkomst te vernietigen.

Steunpunt Acquisitiefraude
Aan te raden is om de zaak te melden bij het Steunpunt Acquisitiefraude http://www.fraudemeldpunt.nl. Zij kunnen eventueel ook juridisch tot actie overgaan maar het is natuurlijk ook altijd mogelijk zelf een gepeperde reactie te (laten) sturen.

Het advies is vooral NIET overgaan tot betaling van facturen. De ervaring leert namelijk dat malafide bedrijven weliswaar zeer dwingend (blijven) herinneren, soms zelfs met inschakeling van een deurwaarder, maar daadwerkelijk een juridische procedure opstarten wordt in de meeste gevallen niet gedaan. Soms heeft de deurwaarder zelfs (in)direct banden met het desbetreffende bedrijf.

Laat u dus niet van de wijs brengen door bedrijven die trucs nodig hebben om u iets te verkopen. Hopelijk heeft ook dit artikel daar een beetje aan bijgedragen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s