Marketing

We kunnen er niet allemaal net zo goed in zijn als Bavaria maar alle ondernemers zullen iets aan marketing moeten doen om te blijven bestaan of te groeien. Steeds vaker worden er, om klanten aan te trekken, prijzen weggegeven door ondernemers ter promotie van hun dienst of product. Ik zie daarbij ook best vaak kraskaarten voorbij komen waarbij je als ontvanger “altijd prijs” hebt.

Mijn opticien stuurde met afgelopen week zo’n kraskaart. Toen ik 2 vakjes open kraste zag ik dat ik een gratis brilspray had gewonnen. Ik natuurlijk blij en naar de winkel (ik had toevallig ook net een nieuwe bril gekocht).

Promotionele kansspelen
Dit soort acties vallen onder de regelgeving van promotionele kansspelen. Een promotioneel kansspel is het, bij wijze van promotie, geven van gelegenheid om mee te dingen naar prijzen. Promotionele kansspelen mogen uitsluitend ter promotie van een product, dienst of organisatie dienen. Als aanbieder mag je maximaal éénmaal per jaar per product, dienst of organisatie een promotioneel kansspel aanbieden.

Gedragscode Promotionele Kansspelen
Nu bestaat er een Gedragscode Promotionele Kansspelen waarin de voorwaarden worden geregeld. De aanwijzing van de winnaars moet door enige kansbepaling gebeuren waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefenen. De totale economische waarde van de beschikbaar gestelde prijzen of premies per promotioneel kansspel bedraagt maximaal € 100.000,- per jaar. Er dienen algemene spelvoorwaarden te worden opgesteld.

De aanwijzing van winnaars dient op onpartijdige wijze te geschieden. Op meerdere manieren kan het begrip ‘op onpartijdige wijze’ worden ingevuld bij het toekennen van prijzen door:
a. een notaris;
b. een gerechtsdeurwaarder;
c. een persoon die geen direct belang heeft bij de aanbieder of het aangeboden spel;
d. een instrument (bijvoorbeeld een computer) dat op onpartijdige wijze tot aanwijzing van winnaars kan komen.

Gebruik krasloten
Bij een dergelijk promotioneel kansspel is het echter niet toegestaan gebruik te maken van krasloten. Op grond van artikel 14a en 14b van de Wet op de Kansspelen is slechts één rechtspersoon aangewezen om een instantloterij (krasloterij) te organiseren, te weten de Stichting Nationale Sporttotalisator. Deze stichting organiseert De Krasloterij.

Een kraslot kenmerkt zich doordat de prijsbepaling wordt gehouden voorafgaand aan de uitgifte van de deelnamebewijzen, waarbij direct (na het openkrassen) te zien is wat gewonnen is.

Zijn er nog wel mogelijkheden?
Het is toegestaan om gebruik te maken van een kraskaart waarbij daarna nog een winnaar wordt gekozen. Je krijgt bijvoorbeeld een code zichtbaar waarmee op een internetsite kan worden gecheckt of iets gewonnen is (waarbij de computer at random een winnaar bepaalt). Of bij een aantal kraskaarten zou na het openkrassen worden aangegeven dat men kans maakt op een prijs en zich daarvoor dient aan te melden op een site (evt nieuwsbrief) waarna door een onpartijdig persoon op een later tijdstip prijzen worden weggegeven. Ook kun je de mensen (die na het wegkrassen kans maken op een van de prijzen) op een bepaald tijdstip bij elkaar laten komen waar vervolgens ter plekke de prijzen worden getrokken.

Ook al is het niet zonder meer mogelijk om een kraskaart te verstrekken waarbij het na het openkrassen van het vakje direct duidelijk is of, en welke,  prijs is gewonnen dan nog zijn er, met een paar aanpassingen, altijd nog vele varianten mogelijk om een dergelijke actie tot een succes te maken.

Advertenties

2 gedachten over “Marketing”

    1. Dank je wel Marijke. Ik ben nog aan het nadenken over een mogelijk vervolg. Als je bepaalde vragen hebt dan kan ik die wellicht meenemen in een volgende blog. Mag natuurlijk ook gewoon per mail.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s