Waarom zou je algemene voorwaarden gebruiken?

De meeste bedrijven in de zakelijke dienstverlening hebben algemene voorwaarden op laten stellen. Het doel van deze algemene voorwaarden is meestal om deze voorwaarden op alle overeenkomsten die worden afgesloten van toepassing te laten zijn zodat je niet telkens over alle details (opnieuw) moet onderhandelen. Algemene voorwaarden kunnen dus veel tijd en moeite besparen.

Zijn algemene voorwaarden noodzakelijk?
Het antwoord op deze vraag is kort: nee, algemene voorwaarden zijn niet noodzakelijk om je bedrijf uit te oefenen.

Realiseer je dan echter wel goed in hoeverre je bijvoorbeeld aansprakelijkheidsrisico’s loopt. Je zou het hanteren van algemene voorwaarden kunnen vergelijken met het afsluiten van een verzekering. Vaak is dit niet verplicht en in de meeste gevallen is de kans dat er iets gebeurt klein maar als er iets gebeurt kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Mijn advies is dan ook weeg de risico’s zorgvuldig af.

Het gebruik van algemene voorwaarden heeft de volgende voordelen :

  • duidelijkheid offerte, tot stand komen overeenkomst
  • beperken aansprakelijkheid
  • afspraken (op)levertermijnen
  • betalingsvoorwaarden duidelijk
  • professionele uitstraling

Algemene voorwaarden en dan?
De algemene voorwaarden dienen van toepassing te worden verklaard. Voorafgaand of uiterlijk bij het aangaan van de overeenkomst dienen deze voorwaarden aan opdrachtgever ter hand te worden gesteld (=informatieplicht). Ter informatie kunnen ze dus bijv. op je website te downloaden zijn en in de folder/ correspondentie kan er naar verwezen worden echter voordat je voor het sluiten van de overeenkomst dien je de voorwaarden te hebben verstrekt en hiervan dien je een administratie bij te houden.

In diverse branches merk ik dat voornamelijk zzp-ers hun klanten liever niet al te zakelijk benaderen. Mijn ervaring is echter dat het verstrekken van duidelijkheid voor beide partijen als prettig wordt ervaren. Wel zou ik algemene voorwaarden op (laten) stellen die aansluiten bij de manier van zakendoen die je als bedrijf hanteert. Telkens merk ik dat het nadenken over algemene voorwaarden ook weer stof tot nadenken geeft over de verbeteringen die je als bedrijf evt. kunt doorvoeren zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s